6. Koskenkylän koulu

Kansakoulukoti ja pihapiiri, lettukahvila, keittolounas ja lemmenlukkoja.

Osoite: Koskenkyläntie 50824052012190 IMG_8056
Tuire Kettunen ja Erkki Valkola, p. 040 845 0082.

Kansakoulu kotina ja elämäntapana

  • Opastettu tutustuminen ”kansakoulukotiin”.
  • Lettukahvila kesäkeittiössä ja pihamaalla.
  • Keittolounas koko päivän.
  • Kaiverrettuja lemmenlukkoja ja Luotolan tilan tuotteita myytävänä.

     

image1 (3)

 

 

 

HYVÄN HENGEN KOULU KAHDEN KOSKEN KOHINOISSA ONNENLAAKSOSSA

Saarijärven kunnanvaltuusto päätti 30.6.1927, että Koskenkylän koulurakennusta varten ostetaan tontti Nehemias Mäkiseltä, Notkolan talosta, suuruudeltaan 1,5 ha, josta tulee olla puolivalmista peltoa ainakin 0,5 ha.

Kunnanvaltuusto päätti 1.9.1927, että ”Koskenkylän kansakoulun rakennustoimikunta on oikeutettu ryhtymään kaikkiin rakennuksen aiheuttamiin toimenpiteisiin.” Tonttikauppa oli hyväksytty ja Koskenkylän koulu rakennetaan Sillanmäki-nimiselle tontille.

Rakennuksen urakoi Joh. Vuorinen, rakentamista valvoi kunnan puolesta rak.mest. Jalmari Kuronen ja kirvesmiehet Antti Ruuska ja Kalle Tapper.

Rakennuksen tulee olla valmis 1.8.1928.

”Korkea koulu” , maalaiskansakoulun tyyppipiirrustus no.5 mukainen, todellakin valmistui alle vuodessa! Koulu aloitti syksyllä 1928.

Kesällä 1954 rakennus peruskorjattiin: Tehtiin mm. ulkovuoraus ja maalattiin valkoiseksi, asennettiin keskuslämmitys ja hirret pinnoitettiin sisältä pinkopahvilla.

Välituntikuva -57
Välituntikuva -57
Koulukuva vuodelta -55
Koulukuva vuodelta -55
samoja oppilaita v. 2003 koulun rappusilla
samoja oppilaita v. 2003 koulun rappusilla

KOTI KOULUSSA JA KOULU KODISSA

Koskenkylän koulu lakkautettiin v. 1967. Sen jälkeen koululla toimi muutaman vuoden puusorvaamo kunnes se -70-luvun alussa myytiin yksityiskodiksi.

Minä ja kouluni löysimme toisemme elokuussa 1991, kun eräänä keskiviikkoiltana kuulin koulun olevan myynnissä. Ei ollut tarkoitus ostaa mitään, mutta niin vaan saman viikon perjantaina tehtiin kaupat; heräteosto, jota ei ole tarvinnut katua. Olin löytänyt itselleni sopivan Onnenlaakson kodin, ympäristön ja kyläyhteisön. Koulurakennus 1,5,ha tontteineen on elämäntapa. Harrastukseni on maaseutuasuminen; voi toteuttaa kulloistakin inspiraatiotaan rankasta remontista mullan möyrimiseen, hyvien ihmisten juhlaan… tai ei mihinkään.

Vuonna 1994 koulu sai jälleen alkuperäisen punaisen värinsä. Vuodesta -92 on vuosittain kohennettu jokin kohta, isompi tai pienempi. 20 vuotta meni, että nurkat tuli kertaalleen laitettua ja ylläpito jatkuu. Aika, idea ja pikkuraha saavat yhdessä ihmeitä aikaan!

On onnellista asua siellä, missä tykkää olla!

   

TERVETULOA!
Tuire ja Erkki, rehtori ja vihtori

28082010_001

Vuokrattavana myös mökki Kuerlinna Äkäslompolossa!